Trondheim | Norges teknologihovedstad | A15 Nidaros
1336
page-template-default,page,page-id-1336,ajax_updown_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-theme-ver-14.4,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive
ARTIKKELANNONSE

Stein for stein restaureres Trondheims stolte katedral

– Absolutt alt i Nidarosdomen er håndlaget. Vi tar vare på de middelalderske tradisjonshåndverkene, sier Bjørgvin Thorsteinsson, direktør i Nidaros Domkirkes Restaureringsarbeider (NDR). Da NDR ble grunnlagt i 1869, var det for å gjenreise et av Norges mest kompliserte bygg, som lå delvis i ruiner etter branner og forfall. Fremdeles jobber rundt 20 håndverkere kontinuerlig med restaurering av nasjonalhelligdommen.

Unik kompetanse

Å restaurere et bygg som Nidarosdomen er svært krevende. Håndverkerne i NDRs bygghytte besitter en unik kompetanse.

– Vi har seks forskjellige håndverksgrupper i Bygghytta; steinhuggere, blyglassarbeidere, gipsmakere, murere, smeder og snekkere. I tillegg har vi arkeologer og historikere, forteller Thorsteinsson.

I 2020 fikk Bygghytta ved NDR plass på UNESCOs liste over immateriell kulturarv sammen 17 andre europeiske bygghytter.

 

Ny opplevelse med nytt lys

– Nidarosdomen har vært kjent i Europa som «den mørke katedral», nå har vi installert 1700 nye lyspunkter, sier Thorsteinsson.

Et komplisert prosjekt når hele katedralen er fredet og en ikke engang kan bore i steinen. For første gang i katedralens nesten 1000-årige historie kan besøkende nå oppleve steinskulpturer, glassmalerier, vakre hvelv og bueganger som hittil har vært skjult i mørket.

 

Populært pilegrimsmål

Nidarosdomen har vært et populært pilegrimsmål siden Middelalderen. Under koronapandemien har også nordmenn for alvor oppdaget pilegrimsleden.

En del av jobben til NDR er å legge til rette for vandring langs de gamle ledene.

Med nytt lys kan pilegrimer og andre besøkende glede seg til å se detaljer som tidligere har vært gjemt.

– I tillegg til forvaltning av kulturminnene, er formidling av historien vårt mandat, avslutter Bjørgvin Thorsteinsson.