Trondheim | Norges teknologihovedstad | A2 SIT
1338
page-template-default,page,page-id-1338,ajax_updown_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-theme-ver-14.4,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive
ARTIKKELANNONSE

Planlegger for fremtidens studenter

Når studentene får bestemme, havner vaskemaskinene i stua, og den lydtette veggen mellom biljardbordet og lesekroken blir en åpen bokhylle.

Studentsamskipnaden i Gjøvik, Ålesund og Trondheim – Sit bruker studentene i utviklingen av fremtidens studentvelferdstjenester.

 

Alternative løsninger

– Det viste seg at studentene oppfattet vaskeriet som en sosial arena der det var lett å komme i prat med andre. Så hvorfor ikke flytte vaskemaskinen dit studentene er når de samles og slapper av – i stua, sier Gunhild Ildjarnstad Hagen, konseptutvikler for nye studentboliger.

Gjennom en intensiv periode på seks uker engasjerte Sit hele 65 studenter for å finne nye og spenstige løsninger knyttet til fremtidige boformer.

 

Redusert ensomhet

– Spørsmålet vi har stilt oss er: «Hvordan kan en studentby bidra til å redusere ensomhet blant studenter», sier Hagen.

Hun er svært opptatt av at mange studenter sliter med en manglende følelse av tilhørighet.

– Det er ikke alle som nødvendigvis vil være 
supersosiale, men det å skape naturlige møteplasser er 
kjempeviktig, sier hun.

Sit har som målsetting å bidra aktivt til at studentene trives i studiebyene.

– Vi har ambisiøse planer for etablering av mange flere studentboliger i tiden fremover. Når vi inviterer studenter inn i utviklingsprosessen, gir det oss uvurderlige bidrag, sier Gunhild Ildjarnstad Hagen

 

Omfattende innsiktsprosess

Hun forteller videre at Sit har etablert og testet en standardmetodikk for studentinvolvering som kombinerer metoder fra samfunnsvitenskapen, designtenkning og arkitektur.

– Vi gjennomførte en omfattende innsiktsprosess, der vi utviklet og testet forskjellige løsninger for sosial interaksjon. Til slutt ble de forskjellige løsningene bygget opp som prototyper i 1:1 skala, og fysisk testet i en simuleringsarena.

Dermed fikk de løsninger, ideer og synspunkter på bordet som aldri ville ha kommet fram uten studentene.

En plass å være alene – sammen

 

I studentenes sosiale laboratorium vokste «Drivhuset» fram. Stedet ble mer enn en kafé. Det opplevdes som en varm klem.

 

 

Sit Labs ble etablert i fjor vår, og er et godt eksempel på sosialt entreprenørskap. 80 studenter ble ansatt for å utvikle sosiale prosjekter, fra idé til gjennomføring. Pandemien hadde satt fokus på ensomhet blant studenter, og ved hjelp av koronamidler skulle Sit Labs ta tak i dette. Studentkaféen og flerbrukslokalet Drivhuset, drevet av og for studenter, gjorde braksuksess.

– Det å lage plattformer der unge som står helt fremst i fremtiden, kan bruke sin kraft, kompetanse og kunnskap, tror vi er avgjørende for å løse samfunnets utfordringer, sier prosjektleder i Sit Labs Gunn Ingeborg Stø.

 

Meningsfulle studentliv

– Da de lyste ut stillingene på Sit Labs, var formålet å styrke studenthverdagen, sier Gina Aarheim. Hun har vært én av de fire ansvarlige for Drivhuset.

– Poenget var å skape meningsfulle studentliv, sier Aarheim.

Drivhuset ble drevet i samarbeid med Innom, et prosjekt skapt av psykologistudenter for å fremme hverdagspsykologi gjennom sosiale møteplasser og aktiviteter.

– Ønsket var at alle studenter skulle komme til oss og føle seg velkomne. Under et Innom- arrangement var det en som sa at å komme til Drivhuset var som å komme inn i en varm klem, fortsetter hun.

Dette er Studentsamskipnaden i Gjøvik, Ålesund og Trondheim (Sit):

  • 350 ansatte (med alle studenter i deltidsstillinger telles over 500 ansatte)
  • Omsetter for 550 millioner i året
  • Består av Sit Bolig, Sit Campustjenester og Sit Velferd
  • Sit Velferd har kurs- og samtaletjenester, helsestasjon for seksuell helse, barnehager, psykologtilbud og støtte til studentfrivilligheten
  • Sit Bolig huser i dag rundt 7000 studenter
  • Sit Campustjenester har treningssentre, serveringssteder, kiosker, kaffebarer
  • 4900 sitteplasser på serveringsstedene