Trondheim | Norges teknologihovedstad | A7 Frøya kommune
1343
page-template-default,page,page-id-1343,ajax_updown_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-theme-ver-14.4,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive
ARTIKKELANNONSE

Frøya i grønn medvind

 Frøya er landets største sjømatkommune med et ekspansivt næringsliv, fire lokalt eide børsnoterte selskap og globale aktører som SalMar, BeWi, Scale og Frøy. Vi har landets høyeste sysselsetting innenfor sjømatnæringen.

Frøya er en øy-kommune med 5400 øyer, holmer og skjær, midt i det røffeste av hva norsk natur har å by på. Flere av øyene er bebodd, og befolkningen er sterkt økende. Frøya er landets største sjømatkommune med et ekspansivt næringsliv, med fire børsnoterte selskap, globale aktører som SalMar, BeWi, Scale og Frøy, og har landets høyeste sysselsetting innenfor sjømatnæringen.

–Vi ønsker å være en tilrettelegger for praksisfeltet inn mot det grønne skiftet, sier Kristin Strømskag, ordfører i Frøya kommune.

 

Første øy med førerløs buss

Det er ikke bare på havet det satses fra Frøya kommune. Nå jobbes det med å etablere en autonom buss på Sula, en av de bebodde øyene uten fastlandsforbindelse.

– Prosjektet vil bidra til å posisjonere Frøya kommune og prosjektpartnerne til deltakelse i nasjonale og internasjonale forskningsaktiviteter. Vi ønsker å være i front med nyskapende og miljøvennlige transportløsninger, basert på elektrifisering og automatiseringsteknologi, sier ordføreren.

At bussen skal være elektrisk, er en selvfølge i den miljøbevisste og klimavennlige øykommunen.

–Selvkjørende minibusser har vært testet i Norge siden 2018, men på Frøya vil kravene være litt annerledes med tanke på valg av teknologi, energiløsninger og de værmessige utfordringene. For oss vil autonome busser kunne muliggjøre kollektivtransport, og vi håper at erfaringene kan ha stor overføringsverdi til andre små distriktskommuner, sier hun.

 

 Kystrenovatører

På Frøya gjøres det også en stor innsats for å ta vare på havet, og Mausund Feltstasjon jobber aktivt for å bekjempe marin forurensning.

– Som en av de første i Norge, har Mausund Feltstasjon jobbet for et bærekraftig hav i 10 år, sier Strømskag.

Gjennom hele året rydder kystrenovatører fra feltstasjonen store mengder avfall fra strender, holmer og skjær i Sør-Trøndelag. De underviser på videregående skoler og universitet. Med bærekraftig utvikling som en rød tråd, har de både egne forskningsprosjekter, og forskningssamarbeid med NTNU.

–I tillegg jobbes det med å utvikle metoder og prosesser for å bekjempe den marine forurensningen, sier Strømskag, og legger til at alt av drift og prosjekter drives ut fra bærekraftsprinsippene.

 

Øyrekka folkehøgskole

– Med vår nye folkehøgskole ønsker vi nå ungdommen velkommen til laget som skaper en ny og bærekraftig verden, sier Strømskag.

Det er Norges nyeste folkehøyskole, og første kull av elever tas imot i august 2022.

– Som en kystkommune er vi opptatt av kjerneverdiene i kystkulturen: Raushet, livsglede og ramsalt humor. Det er noe alle elevene får bli en del av, sier Strømskag.

Elevene kan forvente seg ni heidundrende måneder med fellesskap, vennskap og erfaringer. –Gjennom året skal vi dele vår kunnskap om blant annet bruken av havet som bindeledd, livsgrunnlag, næringsvei og næringskilde, sier hun.

Hele perleraden med øyer utenfor Frøya skal brukes i undervisningen, og man får oppleve hvordan det er når det meste handler om å bruke båt.

– Så og si alt ved skolen har «hav» som fellesnevner.

 

Mye nytt på gang

– Det skjer enormt mye i kommunen vår, sier ordføreren.

Hun trekker fram at NTNU og SINTEF bruker Frøya aktivt for å teste teknologi som skal tåle røff sjø. Både autonome roboter, som den i filmen «Nordsjøen», og løsninger for både båter og oppdrettsanlegg.

– Vi er med i Ocean Lab, en del av storsatsingen Ocean Space Centre, og det planlegges et landstrømanlegg for elbåter. I tillegg etablerer Equinor verdens første testanlegg for solkraft i røff sjø i kommunen, avslutter Kristin Strømskag.

Dette er Frøya:

  • To timer fra Trondheim
  • Øykommune ytterst på trøndelagskysten
  • Ca 5300 innbyggere
  • Topper verdiskapningen i Norge
  • Står for 20% av norsk lakseproduksjon
  • Står for 50% av eksport av fisk fra Trøndelag
  • Internasjonalt miljø
  • Behov for stor bredde i kompetansen, med mange spennende jobbmuligheter
  • Låneordning for unge fiskere skal innføres
Kristin Strømskag, ordfører i Frøya kommune.