Trondheim | Norges teknologihovedstad | A8 NTNU
1344
page-template-default,page,page-id-1344,ajax_updown_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-theme-ver-14.4,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive
ARTIKKELANNONSE
CEO Aviant Lars Erik Fagernes og Senterkorrdinator i Gruva NTNU Charlotte Sørensen. Foto: Ole Martin Wold

Ingen gründerideer er for høytflyvende

Like før jul ble de første koronatestene sendt med autonom dronetransport mellom sykehusene i Røros og Trondheim. Bak suksessen står selskapet Aviant som så dagens lys mens gründerne studerte ved NTNU.

– Det er slike prosjekter vi jobber hardt for å legge til rette for, sier prorektor for nyskaping ved NTNU, Toril Nagelhus Hernes. Studentinnovasjon er selvsagt ett av hennes hjertebarn, og visjonen er at alle unge som går med en gründer i magen, skal begynne på NTNU, enten i  Trondheim, Ålesund eller Gjøvik.

 

Ubetalelig starthjelp

– Å være en del av NTNU sin verdikjede for studentbedrifter gav oss et skikkelig kick-off, sier Lars Erik Fagernes, som møtte sine medgründere under utveksling ved Massachusetts Institute of Technology i Cambridge, Massachusetts i USA. Derfra ble selskapet stiftet høsten 2020.

Som studentbedrift gikk Aviant gradene i NTNU sitt økosystem for studentinnovasjon i Trondheim. En reise Fagernes tror ville vært svært vanskelig uten støttefunksjoner, nettverk og økonomisk starthjelp gjennom universitetet og dets samarbeidspartnere i næringslivet. Økonomisk støtte gjennom NTNU sine gründerprogram fikk ballen til å rulle, og i ettertid har både Innovasjon Norge og Forskningsrådet kommet på banen, i tillegg til betydelig privat kapital.

 

Viktig verdikjede

– Vi pitchet raskt idéen vår inn til Spark* NTNU og søkte om Trønder Energi-bidraget. Derfra fikk vi de første 25 000 kronene til å bygge vår første drone. Da den var i lufta, fikk vi 75 000 kroner fra NTNU Discovery for å videreutvikle idéen, sier Fagernes, og fortsetter:

–  Da vi kom så langt at vi skulle presentere den elleville idéen om droner i helselogistikk for vår for fremtidige oppdragsgivere, var NTNU sin tyngde inn mot helseforetakene uvurderlig.

 

Selskapet fikk raskt i gang et forskningssamarbeid med St Olavs Hospital om å frakte biologiske prøver mellom Røros og Trondheim.

 

Ut av gründerredet

Det første året hadde Aviant kontorlokaler i Gründerbrakka. Leien til NTNU ble betalt i form av en månedlig mentortime for nye gründerspirer. I dag har selskapet 17 ansatte, og Lars Erik Fagernes er ikke redd for å ta munnen for full når han uttaler at ambisjonen er å bli det største dronetransport-selskapet i verden. Selskapet har allerede fire betalte avtaler på plass, og den neste ambisjonen er å bygge en autonom landingsstasjon som vil muliggjøre en rekke nye tjenester.

 

Nytt senter for studentinnovasjon

– Dette er et fremragende eksempel på at gründerkulturen ved NTNU bærer frukter. Vi har kompetanse, støttefunksjoner og lokaler både i Trondheim, Ålesund og Gjøvik, i tillegg til studentdrevne mentorordninger og investormiljø som gjør det mulig å skalere videre, sier Toril Nagelhus Hernes. I høst kunne hun sammen med Charlotte Sørensen, ansvarlig for satsningsområdet studentengasjement i Engage og koordinator i Gruva, med stolthet ønske studentene velkommen til GRUVA, en del av Oppredningen som er et helt bygg tilegnet universitetets studentinnovasjonsmiljø.  Til sammen utgjør de Norges største areal for studentinnovasjon.

Gruva fungerer som møteplass mellom studenter, ansatte, næringsliv og offentlig sektor – tett på NTNUs samfunnsvitenskapelige og teknologiske miljø.

– Vi har et av Europas beste entreprenørskapsmiljø for studenter, sier Charlotte Sørensen, og forteller at bare siden åpningen i august har de hatt over hundre enkeltarrangementer.

– Flere av dem knyttet opp mot Engage – Senter for fremragende utdanning for innovasjon og entreprenørskap. Lista over suksesshistorier blir lengre for hvert semester.

Økosystemet for studentinnovasjon ved NTNU

  • START NTNU, START Ålesund, START Gjøvik – Studentforeninger som inspirerer til studentinnovasjon
  • SPARK* NTNU – Gratis veiledningstjeneste for studenter som går med en forretningside eller som ønsker å være med i en oppstartsbedrift. Partnere: Trønderenergi og NTNU
  • FRAM – Studentenes eget innovasjonssenter støttet av NTNU – en møteplass for studenter som er opptatt av nyskaping
  • GRUVA – Norges største hub for studentinnovasjon. Hovedpartner: Sparebank 1 SMN Partnere: Equinor, DNB, Element Logic
  • Gründerbrakka – kontorfellesskap for nystartede studentbedrifter ved NTNU
  • Entreprenørskolen – 2-årig Masterprogram ved NTNU spesielt rettet mot entreprenørskap og innovasjon
  • NTNU Discovery – tidligfase-finansiering av ideer og prosjekter med kommersielt potensial. Partnere: NTNU, Helse Midt-Norge og SpareBank 1 SMN
  • ENGAGE – Senter for fremragende utdanning for innovasjon og entreprenørskap. NTNU (vert), Nord universitet (partner), Eksperter i Team (NTNU), Spark* NTNU. Drevet av professor Øystein Widding og professor Roger Sørheim
  • NORSI – Nordisk forskerskole innen innovasjon og entreprenørskap. NTNU (vert), BI (Partner) Stockholm School of Entrepreneurship (Co-koordinator)