Trondheim | Norges teknologihovedstad | A9 Orkel
1345
page-template-default,page,page-id-1345,ajax_updown_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-theme-ver-14.4,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive
ARTIKKELANNONSE

Mot nye markeder med banebrytende teknologi

For andre gang i Orkels historie blir stafettpinnen gitt fra far til sønn. Erlend (35) tar driften videre inn i en verden av «smart agriculture».

For Jarl Gjønnes som tok over etter sin far i 1983, er det en stor glede å se at bedriftens vel 70-årige historie videreføres i familiens navn.

Selv har han vært med på en utrolig utvikling innen kompaktorteknologien. Både far og sønn har stor tro på at de bare har sett begynnelsen av hva markedet vil etterspørre. Bedre fôr, økt melkeproduksjon, redusert CO2-utslipp og redusert transport er noen av miljøfordelene som bidrar sterkt til at den norske industribedriften Orkel allerede gjør stor suksess i utlandet, og markedet er voksende.

 

Forskningssamarbeid

Orkel har vært med på flere samarbeidsprosjekter med SINTEF, NTNU og Forskningsrådet, et samarbeid som blant annet har bidratt til å videreutvikle Orkel-teknologien og dermed muliggjøre mer bærekraftig utnyttelse av ressursene. Ved å komprimere og pakke fôret i rundball forseglet med plast, reduseres energitapet.

– Når fôret lagres i plansiloer med høy tilgang på oksygen, akselererer forråtnelsesprosessen. Det gjør at du får store næringsmessige verditap. Vår løsning er å tettpakke fôret i små porsjonspakninger som vi kaller high density bales, forklarer nytilsatt daglig leder, Erlend Gjønnes.

– Hermetiseringsteknologien bidrar til bedre areal-utnyttelse og mer presis fôring av dyrene, noe som igjen øker kvaliteten på melk og kjøtt.

 

Banebrytende teknologi

Orkel Precision er et komplett system som favner hele prosessen, fra innhøsting til fôranalyse og presisjonsfôring av dyrene.

– En gave til bonden som ved enkelt å kunne spore detaljer i næringsinnholdet, kan fôre presist og optimalt, sier Erlend Gjønnes.

En integrert sensor i kompaktoren lagrer informasjon om rundballen, eksempelvis tørrstoff og proteininnhold. Informasjonen registreres i Orkelskyen via nett.  BaleID, som er et RFID klistremerke, festes automatisk til ballen under innpakking. Slik kan informasjonen enkelt spores, og informasjon om hver enkelt rundball hentes via smarttelefonen og BaleID – appen.

– Orkel Precision gir bonden full kontroll på vekt, kvalitet, innhøstingssted og lokasjon for lagring, sier Erlend Gjønnes.

Lønnsomt for industrien

Kompaktorteknologien retter seg også mot industrimarkedet.

– Helt klart en nyttig investering også i industrien, mener Erlend Gjønnes.

Kompaktoren benyttes til å komprimere blant annet biomasse, plast, tekstiler, papir og kartong. Når biomasse som spon eller flis komprimeres i rundballer, reduseres transporten med omkring 50 prosent. Det samme gjelder avfall som eksempelvis plast.

– Markedet er klart for en grønnere og mer lønnsom logistikk. Komprimert avfall er et viktig skritt i den retning, avslutter Erlend Gjønnes.

Hermetiseringsteknologien bidrar til bedre arealutnyttelse og mer presis fôring av dyrene, noe som igjen øker kvaliteten på melk og kjøtt