Trondheim | Norges teknologihovedstad | A10 Overhalla
1346
page-template-default,page,page-id-1346,ajax_updown_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-theme-ver-14.4,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive
ARTIKKELANNONSE
Stormen Kulturkvartal Bodø.

Fremtiden støpt i betong

Ordet «umulig» eksisterer ikke i vokabularet når daglig leder i Overhalla Betongbygg, Arnt Ove Amdal, former fremtiden. Med gode hjelpere og fremtidens byggemateriale finnes bare muligheter.

Så står det også noen monumenter rundt om i landet og beviser akkurat det: At det går an å tenke nytt, stort og varig. Overhalla Betongbygg har satt spor etter seg over det ganske land. Hvis vi holder oss til samferdsel, kan det nevnes at selskapet bare i 2018 leverte ti bruer til E6 på Helgeland.

 

Automatisert produksjon og elementtenking

Det er et teknologisk kvantesprang fra den dagen Arnt Ove Amdal i 1989 overtok sjefsstolen etter faren Odd, til dagens drift. 600 tonn betongelementer produseres hver eneste dag. En investering på drøyt 35 millioner resulterte i nytt blandeverk, fire nye sementsiloer og sju sandsiloer.

– En helt nødvendig oppgradering, mener Amdal, som satser på mer automatisert produksjon. Blant annet skal jernbinding automatiseres, og flere elementer og komponenter vil komme ferdige til byggeplass.

 

Monumentale bygg: Konserthus og regjeringskvartalet

Overhalla Betongbygg har i dag fire satsingsområder: Blå sektor, samferdsel, proffmarkedet og monumentale bygg.

I 2015 ble Stormen konserthus i Bodø tildelt Betongelementprisen for «eksepsjonell god bruk av betongelementer». Med spisskompetanse på slipte fasader i betong hadde Overhalla Betongbygg levert. Resultatet ble et slående vakkert bygg som har vakt oppsikt verden over. Men det skulle ikke stoppe der. Til neste år starter leveransene av 6500 kvadratmeter betongfasade til det som sies å være det viktigste bygget som blir bygget i Norge etter krigen: Regjeringskvartalet.

– Vi står for levering av betongelementer for en tidløs og varig fasade, samt atrium innvendig. Dette er en viktig anerkjennelse av vår satsing på bærekraftige betongfasader, sier Amdal. Prosjektet utføres i samarbeid med byggentreprenøren HENT.

 

 

Helt i det blå

Den blå sektoren er i en voldsom vekst, og Overhalla Betongbygg har mange spennende prosjekter på gang.

– Våre løsninger for oppdrettsanlegg er nyskapende. Vi har blant annet produsert betongelementene til et av verdens største anlegg for oppdrett av laksesmolt på Rødøy i Nordland, forteller Amdal.

I samarbeid med forskere har Overhalla Betongbygg utviklet sitt eget konsept for smoltkar, optimalisert og tilpasset moderne, automatiserte produksjonsprosesser.

– Vi er også i startgropa på verdens største smoltanlegg for Salmar på Follafoss, og har en intensjonsavtale når det kommer til utviklingen av Viking Aqua, det største landbaserte oppdrettsanlegget som noen gang har vært under utvikling i Norge.

 

Klimaeffektiv betong

I dag er det ingenting som tyder på at andre byggematerialer kan erstatte betong på verdensbasis. Bransjens målsetting er at fra 2030 skal betongkonstruksjoner være klimanøytrale over livsløpet.

Overhalla Betong har siden 2018 redusert sitt avtrykk med 30%. Innen 2023 skal dette tallet være på 40%. Det er Arnt Ove Amdal godt fornøyd med.

– Bærekraft opptar oss i det daglige. Vi har store mål for hvordan vi som bedrift skal kunne bidra til å redusere klimautslippene og minske karbonavtrykket. Det skjer ved at det skapes små og store forbedringer hver dag. I et større perspektiv ser vi fram til at sementindustrien har etablert karbonfangstanleggene sine i Norge. Samtidig må vi ha klart for oss at det også handler om lokalmiljø og økonomi. Overhalla Betongbygg skal være en viktig aktør i lokalmiljøene, og bidra til å skape lokal vekst og arbeidsplasser, avslutter Arnt Ove Amdal.

Dette er Overhalla Betongbygg:

  • Startet som familiebedrift i 1946
  • En av Norges største leverandører av prefabrikkerte betongelementer
  • Sysselsetter 250 personer
  • Fabrikker i Overhalla, Verdal og Tromsø
  • Avdelingskontorer i Bodø, Mo i Rana og Trondheim
  • Eier 50% av Element NOR AS i Balsfjord
  • Prosjektavdeling med 10 prosjektledere og 31 montører
  • Sju montasjelag som jobber over hele Norge
Adm.dir Arnt Ove Amdal.