Trondheim | Norges teknologihovedstad | 04. Teknoselskapene vokser, men ikke raskt nok
1351
page-template-default,page,page-id-1351,ajax_updown_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-theme-ver-14.4,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive
Ragna Randeberg og Frode Iglebæk står bak den ferske Impello-analysen.

Teknoselskapene vokser, men ikke raskt nok

800 selskaper med 13 000 ansatte omsetter for 30 milliarder kroner. Det er teknologibransjen i Trondheimsregionen. Veksten er jevn, men de ambisiøse målene blir vanskelige å nå.
AV Georg Mathisen

Underskogen av småbedrifter er imponerende, men flere av de små må vokse seg større..

Trondheim er teknologihovedstaden. Sammen med kommunene rundt har byen jevn vekst i både kroner, mennesker og antall selskaper som arbeider med teknologi. Men målet om 1000 bedrifter med 20 000 ansatte i 2025, det blir vanskelig å nå. Eller, som Impello sier det: Det er ambisiøst.

–  For å nå målene må veksttakten øke. Det må til for å nå det optimistiske målet, og der er vi ikke riktig ennå, sier Ragna Randeberg. Hun har vært en av de ansvarlige for årets Impello-analyse.

 

Status i 15 år

Konsulentselskapet Impello har apporten om status og utvikling for teknologiselskapene i Trondheimsregionen de siste 15 årene.

– Til å begynne med gjorde vi dette som kveldsarbeid for å skape oppmerksomhet rundt et nytt tema som ikke så mange var opptatt av, sier partner og daglig leder Frode Iglebæk.

Analysen har utviklet seg fra en seks siders blekke til en treffsikker og grundig oversikt. Siste gang før pandemien rammet, samlet fremleggelsen 200 interesserte som kom for å høre på de siste funnene. Seminaret har vært en viktig møteplass i regionen og engasjerer mange.

 

NTNU og Sintef

De årlige analysene er blitt en historiefortelling om teknologi i Trøndelag. – Mye har hatt utspring fra NTNU- og Sintef-systemet, men bedriftene kommer ikke bare derfra, sier han. Han nevner forskningssenteret til Equinor og tidligere Telenor, industrimiljøet i Leksvik og ringvirkninger fra selskaper som Nordic Semiconductor, Q-Free og Norbit.

Randeberg og Iglebæk skulle gjerne sett at veksten hadde vært enda litt raskere. I tillegg er det én viktig ting de savner: Noen andre som analyserer bransjen på samme måte.

– Det er ingen andre regioner som har noe tilsvarende, dessverre. Det gjør at vi ikke har noen å sammenligne oss med, sier Iglebæk.

 

Store vokser sakte

Ragna Randeberg forteller at tallet på teknologiselskaper har vokst med fire prosent i året de siste ti årene. Hvis målet om 1000 selskaper skal nås i 2025, må veksten nesten dobles, til sju prosent.

Enda raskere økning må det til i sysselsettingen.

– Den årlige veksten har vært to prosent. For å nå målet, må den øke til elleve prosent allerede nå, forteller hun.

– Vi er nødt til å få til større vekstmotorer. Det er fremdeles slik at det er mange små selskap, sier Frode Iglebæk. De 15 største teknologiselskapene i analysen står for nesten 40 prosent av den totale omsetningsveksten i regionen.

 

Større selskaper

– Hvis du skal få til mer vekst, trenger vi å tiltrekke oss større selskaper. Enten ved at selskaper kommer til regionen eller fordi vi legger til rette for at de som er her, kan vokse videre. Det er slike selskaper som vil kunne endre bildet vesentlig – ikke énmannsselskapene, slår Iglebæk fast.

Han ser ellers at Trondheimsregionen trenger flere store bedrifter i alle bransjer som kan være kunder for de små. Det samme må offentlig sektor være.

– Det trengs økt tilgang til risiko- og vekstkapital, flere scale-ups, flere spinoffs fra de store forskningsprogrammene og en sterkere gründerkultur, sier han.

 

IKT dominerer

Fremdeles er det IKT-selskapene som dominerer på den trønderske teknologifronten, med flest selskaper og den største totale omsetningen.

– Antall teknologiselskaper som leverer til olje og gass går nedover. I energi- og miljøteknologi er det god vekst både i selskaper, ansatte og omsetning. Maritim holder seg ganske jevnt, mens marin sektor har gått betydelig opp. Også selskapene som leverer helseteknologi har hatt god vekst, forteller Ragna Randeberg.

 

100 år med teknologi

Impello-analysen fra 2016 gjorde et dypdykk i 100 års teknologihistorie fra Trondheim.

GSM-standarden, Ugelstad-kulene, LNG-transport, flerfasetransport av olje og gass og oppdagelsen av hjernens gitterceller og koordinatsystem er noen av de banebrytende teknologiene som kommer fra byen.

Tallene
I 2021 hadde Trondheimsregionen 802 teknologiselskaper med 13 126 ansatte.
Selskapene hadde en omsetning på 29,8 milliarder (2020-tall).
I 2021 fikk regionen 81 nyetablerte teknologiselskaper og litt over 300 flere sysselsatte enn året før.
IKT er den klart største sektoren blant teknologiselskapene, med 372 selskaper og mer enn halvparten av nyetableringene.
Olje og gass hadde 77 selskaper, energi- og miljøteknologi 69 selskaper og helse 56 selskaper i 2020.
De siste ti årene er det marin bransje som har økt mest, med en omsetningsvekst på 257 prosent.
Dette er de største
Dette er de største aksjeselskapene i teknologisektoren i Trondheimsregionen, målt i omsetning:
Nordic Semiconductor
Q-Free
Autronica Fire and Security
Norbit Group
Aqua Gen
Shawcor Norway
Kongsberg Seatex
Sandvik Teeness
Signicat
Powel
På listen over de største arbeidsgiverne står de største av disse sammen med lokale avdelinger av flere konsern med hovedkontor utenfor Trøndelag: Equinor, Aker Solutions, Evry, Rambøll og Norconsult.Energi- og miljøteknologi, helse og marin er de sektorene som øker mest i antall ansatte. På omsetningssiden er det marin sektor som vokser mest, men IKT som er størst.
vik, Indre Fosen, Stjørdal, Midtre Gauldal og Skaun.
 
Karabin Impello AS
Etablert: 2005.
Antall ansatte: 12.
Hovedkontor: Trondheim.
Daglig leder: Frode Iglebæk.
Eiere: Karabingruppen 51 %, Reitan Lykke Invest (Rita Farbu Lykke og Bjørnar Reitan) 24,5 %, Cadenza (Frode Iglebæk) 24,5 %.
Omsetning 2020: 25,8 millioner kroner.
Resultat 2020: 4,3 millioner kroner.
Vekstvinnerne
Nofitech, Norwegian Fishfarming Technologies, er årets vekstvinner med mer enn en tidobling av omsetningen fra 2019 til 2020. De neste på vekstvinnerlisten er Oceantech Innovation, Spillfree Analytics, Adtube, Alva Industries, Haf Power Solutions, Aquaoptima, Iwmac, Zolve og Shawcor Norway.
De siste fem årene er det Biokraft som har hatt den største omsetningsveksten, med 57 prosent i gjennomsnitt per år. Videre på ti på topp-listen følger Alcatel Submarine Networks Norway, Norwegian Fishfarming Technologies, Mazemap, Signicat, Inrigo, Myworkout, Vitacon, Epcon Evaporation Technology og Maritime Robotics.
 
Impello-analysen
Gir en oversikt over vekst- og lønnsomhetsutvikling for teknologiselskapene med registrert forretningsadresse i Trondheimsregionen.
Regionen består av kommunene Trondheim, Orkland, Melhus, Malvik, Indre Fosen, Stjørdal, Midtre Gauldal og Skaun.
– Hvis vi skal få til mer vekst, trenger vi å tiltrekke oss større selskaper.