Trondheim | Norges teknologihovedstad | 09. Trondheimsbedrift erobret verden
1356
page-template-default,page,page-id-1356,ajax_updown_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-theme-ver-14.4,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive
Komponenter fra Nordic Semiconductor brukes i trådløse produkter som mus, tastaturer, klokker og mye annet. Selskapet planlegger for eventyrlig vekst de neste årene.
Bilde/bildetekst: Ståle Ytterdal

Trondheimsbedrift erobret verden

I 1983 fant fire NTNU-studenter ut at de ville prøve lykken i chip-markedet. I dag, nesten 40 år senere, er Nordic Semiconductor verdensledende leverandør av integrerte kretser til bruk i trådløs teknologi som tastaturer, mus, pulsklokker og spillkonsoller.
AV Kjell Jørgen Holbye

Til å begynne med lagde selskapet spesialdesignede databrikker for hver enkelt kunde, forteller Ståle Ytterdal, Senior Vice President Investor Relations. Han har over 20 års fartstid i selskapet, tidligere også innenfor salg.

– Det dreide seg om integrerte kretser der analoge og digitale komponenter ble kombinert, slik at det var mulig å kommunisere trådløst med brikken – såkalt connectivity chips. På midten av 1990-tallet fikk selskapet anledning til å utvikle en brikke som vi kunne markedsføre fritt, og det var slik Nordic kom inn på det internasjonale markedet med egne brikker, sier Ytterdal.

På begynnelsen av 2000-tallet begynte det å ta av. Nordic hadde utviklet en 2,4 GHz radiobrikke som falt i smak hos spillutviklerne, og det ble mulig å utvikle de første trådløse spillkonsollene. Også produsenter av pulsklokker likte det de så, og store produsenter som Suunto og Garmin tok i bruk brikker fra Nordic i sitt utstyr. Slik ble trådløs kommunikasjon fra klokke til pulsbelte mulig.

– Noe av det viktigste med Nordics produkter helt frem til i dag, er at de trekker utrolig lite strøm, forteller Ytterdal.

– Det er helt avgjørende i komponenter som skal fungere over lengre tid på små coincell-batterier, sier han.

 

Logitech og Microsoft velger Nordic

Midt på 2000-tallet oppdaget Logitech den norske høyteknologibedriften. Logitech hadde begynt å utvikle trådløse mus og tastatur, men opplevde kort rekkevidde og ustabilitet på 27MHz-teknologien som var valgt. Dette problemet ble løst med brikker fra Nordic, som også ga lengre batterilevetid. I dag er Nordic en dominerende leverandør til produsenter som Microsoft, Dell, HP og Lenovo innen trådløs teknologi.

– Det er ikke så mange som vet at det finnes norsk teknologi i disse produktene. Tek-produsentene snakker jo ikke så mye om hva som er inni boksene, sier Ytterdal.

– Men innenfor industrien er Nordic Semiconductor et ledende merkenavn.

 

Var med på å utvikle Bluetooth

Det neste store spranget innen trådløs teknologi kom med Bluetooth, og Nordic var igjen ledende i utviklingen. Selskapets ekspertise på komponenter med lavt strømtrekk ble avgjørende da Nordic var med på å utarbeide spesifikasjonene for Bluetooth Low Energy, der selskapet i dag har 40 prosent markedsandel av alle nyregistrerte produkter med Bluetooth Low Energy .

– Dette var disruptiv teknologi som gjorde helt nye ting mulig, og det var det flere som oppdaget, sier Ytterdal, – blant annet noen karer i en garasje i USA. De startet Fitbit som laget de første skrittmålerene som koblet seg opp til smarttelefonen ved hjelp av Bluetooth Low Energy. Fitbits første generasjon var basert på våre energigjerrige radiokomponenter. Siden den gang har vi klart å ligge et hestehode foran i et utrolig konkurranseutsatt marked, sier Ytterdal.

– Fra 2015 har vi også jobbet mye med en ny disruptiv IoT-kommunikasjonsstandard kalt NB-IoT/LTE-m. Dette er en ny standard innenfor 5G som skal la smarte sensorer snakke direkte med «skyen» via eksisterende basestasjoner, såkalt Cellular IoT. Dette er teknologi som skal drive fremtidens smarte byer, og vår ekspertise på strømgjerrige kretser passet perfekt, sier Ytterdal, som også kan fortelle om en offensiv personalpolitikk.

– Da Nokia og andre teknologiselskaper i 2015 la ned store deler av sine R&D-avdelinger for mobilteknologi i Finland, reiste Nordic samme uke over til Finland, satte opp et «kontor» på et hotell og rekrutterte de beste hodene innenfor Cellular modem design.  Så startet vi utviklingen av både software og hardware for denne nye teknologien, sier han, og forklarer at liknende situasjoner har oppstått siden og bidratt til de senere års formidable vekst for selskapet.

 

Innovasjonskultur i praksis

Hvordan kan et norsk teknologiselskap med base i Trondheim etablere seg i toppsjiktet blant verdens leverandører av høyteknologi? Svaret er en bedriftskultur som legger vekt på åpenhet og kreativitet, jakt på de aller beste hodene – og intenst fokus på kundeoppfølging og teknisk support. Heidi-Irene Harvey Sollie har studert kybernetikk og robotikk på NTNU og jobbet deltid på Nordic de siste to årene på studiet. I dag driver hun med teknisk markedsføring av Nordic sine produkter, og før det jobbet hun med teknisk support mot kunder over hele verden.

– Nordic skal være ingeniørenes beste venn, sier Solli, – og det skal være enkelt å bruke våre produkter. Vi driver support gjennom det vi kaller Nordic Devzone, og alle spørsmål og svar er tilgjengelig på åpen plattform. Det er helt spesielt for Nordic, sier hun. Solli er glad for muligheten hun har fått hos Nordic.

– Det å jobbe her har gitt meg mye erfaring, og ikke minst har jeg funnet ut at jeg liker å arbeide med mennesker, sier hun.

– Her har jeg blitt utrolig godt tatt imot, og innspillene blir tatt alvorlig fra første stund, samtidig som man blir oppfordret til gradvis å bidra mer og mer. Og så er det store muligheter for å jobbe med det man liker best, og man får være med på å forme det man driver med.

En annen fersk medarbeider er Embla Flatlandsmo, som tar fjerdeåret i kybernetikk og robotikk ved NTNU samtidig som hun jobber deltid hos Nordic. Hennes jobb består i å skrive kode på Nordics databrikker i et verktøy hun selv var med på å utvikle i det første året hos selskapet.

– Det er utrolig spennende og morsomt arbeid, og jeg føler absolutt at jeg har fått lov til å bidra mye. Her er det så mange ting det er mulig å jobbe med, fra koding til markedsføring, sier hun.

– Og vi blir så absolutt tatt alvorlig og møter stor frihet og åpenhet. Ingen puster deg i nakken, og alles mening teller. Det er veldig inspirerende, sier hun.

– Det er dette vi kaller Nordic-hjertet, sier Ytterdal.

– Vi er ett team uansett hvor i verden og hva vi jobber med, og jobber sammen om felles mål. Her er det lov til å si hva man mener, og det er stor takhøyde for gode ideer. Det å kunne være ærlig og direkte er viktig, og det er nødvendig i en kultur som alltid skal ligge i forkant av trendene, sier han.

– I en innovasjonsbedrift som vår er dette viktige komponenter som gjør oss i stand til å beholde en posisjon som markedsleder i et utrolig krevende teknologimarked som endrer seg stadig raskere, sier han.

 

En lys fremtid

I en verden der «alt» skal på nett, ser fremtiden lys ut for produsenten av kommunikasjonsbrikker. Behovet for trådløs kommunikasjon fra utallige sensorer er sterkt økende, og Nordic Semiconductor tar høyde for både dagens og morgendagens løsninger.

– Produktene våre er helt sentrale for at samfunnet skal kunne gjennomføre det grønne skiftet og finne mer bærekraftige løsninger. Uten data får vi ikke til endring, og våre kunder bruker våre produkter til å samle data, sier Ytterdal.

– Nordic Semiconductors DNA handler om ekstremt energigjerrige løsninger og fokus på kundenes behov. Vi skal være med på å utvikle løsningene kundene våre trenger til å skape fremtidens disruptive teknologi.

Ståle Ytterdal er Senior Vice President Investor Relations i Nordic Semiconductor og har jobbet i selskapet i over 20 år, blant annet med å bygge opp organisasjonen i Asia. Foto: Nordic Semiconductor.

FAKTA

  • Grunnleggerne Jan Meyer, Oddvar Aaserud, Frank Berntsen og Trond Sæther la grunnlaget for teknologieventyret Nordic Semiconductor ved et kjøkkenbord på Flatåsen i 1983.
  • Nordic Semiconductor er en norsk produsent av integrerte kretser til bruk i trådløs teknologi
  • Ca. 40 prosent markedsandel innen Bluetooth Low Energy
  • Til stede i over 20 land
  • Ca. 1200 ansatte globalt, 400 ansatte i Trondheim
  • Løsningene består av svært strømeffektive mikrobrikker (Integrated Circuits – IC-er) med tilhørende firmware og utviklingsverktøy
  • Mikrobrikkene til Nordic Semiconductor finnes i tusenvis internasjonale produkter som kommuniserer med hverandre, blant annet mus, tastatur, klokker og en hel del trådløse sport- og fitness-løsninger
  • Børsnotert på Oslo børs
  • Omsatte i 2020 for 404 millioner USD. Planlegger å nå 1 milliard dollar i omsetning i 2023
Embla Flatlandsmo (t.h.) og Heidi-Irene Harvey Sollie har begge studert kybernetikk og robotikk ved NTNU og representerer den nye generasjonen skarpe hjerner i Nordic Semicondutor.
Bilde/bildetekst: Ståle Ytterdal