Trondheim | Norges teknologihovedstad | 14. Robotslangen tar undervannsjobben
1361
page-template-default,page,page-id-1361,ajax_updown_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-theme-ver-14.4,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive
Foto: Eelume

Robotslangen tar undervannsjobben

 Roboten tar saken. Den sjekker om noe er galt, og snart kan den rette feilen, også. Men denne roboten som ser ut som en slange, bor under vann og er blitt filmhelt.
AV Georg Mathosisen

Eelume heter den, og den kommer fra Trondheim. Fra et innendørs basseng på Nyhavna har slangeroboten avansert til saltvann og åpent hav. Neste år er den i kommersielt salg for den som har et tosifret millionbeløp å slå i bordet med. Den nøyaktige prisen avhenger av hva slags utstyr roboten skal være utstyrt med.

 

Inspeksjon

Det begynte med slangeforskning. NTNU hadde forsket på slangerobotikk i 15-20 år da slangene gikk under vann.

– Vi fikk med oss Kongsberg Maritime og Equinor sammen med Innovasjon Norge, forteller Morten Bjerkholt. Han er daglig leder i Eelume og legger opp til det han kaller «gradvis kommersiell vekst parallelt med utvikling».

– Dette er avansert teknologi, så utviklingen tar tid, slår han fast.

– Nå har vi roboter som opererer i sjøen på egen hånd, trådløst. I år tester vi sammen med Equinor og Gassco ute i Trondheimsleia for å vise frem at roboten funker på inspeksjonsoppdrag, sier han.

 

Sparer båt

Det Equinor og andre mulige kunder er interesserte i, er å slippe å bruke dyre overflatefartøyer når installasjonene skal inspiseres under vann.

– Idéen deres er å ha undervannsdroner som kan utføre oppdrag når som helst, uavhengig av vær og vind på overflaten. Det er en langsiktig plan fra Equinors side å bruke undervannsroboter i stedet for overflatefartøy, sier Bjerkholt.

På den måten tar det ikke mange dagene før en robot er tjent inn. Overflatefartøyene som den skal erstatte, koster en halv til én million kroner i døgnet å holde i drift.

 

Liten og lettstyrt

Eelume har en håndfull konkurrenter. Noen av dem har kommet lenger i retning av et produkt som er klart til salg og bruk, men løsningen til trønderselskapet er helt annerledes. Bjerkholt snakker om at roboten består av moduler, at den har manøvreringsegenskaper som han beskriver som unike, og at den er liten. Konkurrentene lager store farkoster på mer enn et tonn. Batteridrevne Eelume veier 200 til 250 kilo.

– Det unike er fasongen og at den er modulær. Slangen går i vann med liten motstand. Og så er den bare 200 millimeter i diameter, slik at den kommer til i trange områder. Leddene gjør den enkel å manøvrere, sier han.

Eelume har propeller for fremdrift og for å manøvrere. Den kan innta alle positurer i vannet, for eksempel stå vertikalt, og den kan rulle rundt langs sin egen akse. Konkurrentene kan ingen av delene.

 

Snakker som en hval

Det som forsvinner helt under vann, er muligheten til å radiostyre roboten. I stedet får den alle instruksjonene når den står i ladestasjonen. Derfra tar den seg frem til målet og gjør jobben sin uten å måtte styres fra overflaten.

Den kan likevel kommunisere hvis det trengs. Det gjør den akustisk – med lyd – på samme måte som hvaler og delfiner. På den måten kan en operatør sitte på overflaten, følge med og korrigere kurs og rute om nødvendig.

Slangeformen og det at Eelume er satt sammen av flere ledd, gjør at det er lett å tilpasse den til forskjellige oppgaver. I dag er den utstyrt med kamera, lys og sensor. Det går an å legge til sensorikk, for eksempel for å måle olje i vannet eller sniffe metangass. Den kan få ekkolodd eller gripeklør.

– Nå ser andre energiselskaper på Eelume. Olje, gass og havvind. Den går inspeksjon og kan brukes til havnesikkerhet, og vi ser på hvordan den kan brukes til forsvarsformål og overvåke et område, forteller Morten Bjerkholt.

 

Nær sjøen

Han er storfornøyd med å ha lokaler i vannkanten. Både for Eelume og andre av selskapene som holder til på Nyhavna, er det viktig å holde til i nærheten av sjøen med kort vei for å teste produktene.

– Dette er viktig for effektiv utvikling og for å kunne teste så mye som mulig i det elementet vi skal opererere i, sier han, og har et større perspektiv på det hele:

– Jeg brenner for å få til bærekraftig industri. Industri og eksport kan gjøre at Norge fortsatt er rikt, sier Bjerkholt.

Filmhelt

Eelume spiller en viktig rolle i katastrofefilmen «Nordsjøen». Der trengtes det en robot. – De så roboten vår, og så ringte telefonen, og de spurte: «Kan vi få låne roboten deres?» forteller Morten Bjerkholt.

Siden har både skuespillere og skoleklasser vært på besøk hos roboten, og PR-effekten har vært hyggelig. Mye av det som skjer i filmen, er opptak med den ekte roboten, men det er også laget litt 3D-grafikk.

 

 

Eelume AS

  • Etablert: 2015.
  • Antall ansatte: 10.
  • Hovedkontor: Trondheim.
  • Daglig leder: Morten Bjerkholt.
  • Eiere: Kongsberg Maritime (44 %), Equinor Ventures (24 %), NTNU Technology Transfer (9 %), gründerne (23 %)
  • Omsetning 2020: 7,5 millioner kroner.
  • Resultat 2020: -2,0 millioner kroner.
Eelume-sjef Morten Bjerkholt og roboten hans har kort vei til sjøs fra lokalene på Nyhavna i Trondheim. Foto: Georg Mathisen.