Trondheim | Norges teknologihovedstad | 15. Flinkere til å koble
1362
page-template-default,page,page-id-1362,ajax_updown_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-theme-ver-14.4,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive
Terje Eidesmo leder landets største ventureinvestor, med hovedkontor i Trondheim. Foto: Investinor

Flinkere til å koble

Penger er slett ikke alt. – Den kompetente kapitalen som vi kan bidra med, er like viktig som penger, sier Investinor-sjef Terje Eidesmo.
AV Georg Mathisen

Kapital, kompetanse og nettverk er avgjørende for å lykkes som oppstartsbedrift.

– Landets største ventureinvestor spiller en nøkkelrolle. Sammen med gründere, entreprenører og andre investorer gjør vi utvalgte, lovende bedrifter verdensledende,  sier Eidesmo.

 

Trenger penger tidlig

Det statseide investeringsselskapet ble opprettet i 2009 for å styrke tilgangen på kapital for lovende bedrifter i tidligfasen. Ifølge Investinor har disse bedriftene gjerne behov for 25 til 100 millioner kroner, noen ganger enda mer.

– Her glimrer ofte de private investorene med sitt fravær. Offentlige utredninger har tidligere kalt det en markedssvikt. Investinors oppgave er å bygge en bro mellom fasene i kapitalmarkedet for lovende norske vekstselskaper, sier Terje Eidesmo.

 

Mange idéer

Han bruker en trakt som et bilde på hva et mulig oppstartselskap skal igjennom.

– I inngangen til trakten, helt tidlig fase, skal vi ha inn masse idéer og masse selskaper. Når trakten snevres inn, faller noen fra. Jo flere vi får inn i tidligfasen, desto flere går igjennom. Hvis vi snevrer inn i tidligfasen, får vi ikke det samme antallet ut på den andre siden, sier Eidesmo.

For Trondheims del trekker Terje Eidesmo frem NTNU og Sintef som ekstremt store bidragsytere innenfor ny teknologi. Også andre plasser i landet jobbes det godt med innovasjon, understreker han.

– Det som vi må bli enda bedre på, er den koblingen på tvers av privat og offentlig sektor – mellom universitetsmiljøet, teknologi- og innovasjonsmiljøet, næringslivet og kapitalmarkedet.

 

Troen på idéen

Eidesmo er en litt utypisk storinvestor. Han er hverken økonom eller politiker – han har en doktorgrad i fysikk. Så har han sett miljøene fra alle sider: Han har vært gründer, styreleder, kjøpt og solgt selskaper og vært professor.

– Det som er allmenngyldig, er at i hele Norge finnes det enormt mange dyktige folk. De har gode idéer, og det er utrolig artig å arbeide sammen med dem. De har kompetanse, og samtidig tror de at de kan gå på vannet. De er overbeviste om at de har verdens beste idé. Noen ganger har de det, andre ganger har de det ikke – men den naive troen på at du får til ting, den må du ikke miste, oppfordrer han.

 

Milliardgap

For Investinor er det viktig å få til vekslingen fra innovasjonsmiljøet til investeringen så tidlig som mulig. Det mangler penger, ifølge Eidesmo: Gapet på dette området i Norge er mellom fem og åtte milliarder kroner i året.

– Vi snakker veldig ofte om penger, for de må ha penger, men vi snakker mindre om kompetanse. Den kompetente kapitalen som vi kan bidra med og som andre bidrar med, er like viktig som penger, sier han.

– Det kan ikke være sånn at bare den gründeren som er multitalent og forstår seg på alle de andre tingene i bedriften, lykkes. Det er viktig at også den som ikke gjør det, har muligheten til å lykkes. Rollen som vi bruker utrolig mye tid på, er å jobbe med bedriftene og utvikle bedriftene og strategiene.

Investinor bidrar med egne penger, men de aller fleste kronene som investeres, kommer fra andre. De føler seg tryggere på å investere når Investinor har gått inn og gjort due diligence og investert. De føler seg tryggere på å investere når Investinor har har gått inn og gjort due diligence og investert.

Investinor AS

 • Etablert: 2009
 • Antall ansatte: 31
 • Hovedkontor: Trondheim
 • Administrerende direktør: Terje Eidesmo
 • Eier: Nærings- og fiskeridepartementet
 • Forvaltningskapital: 8 milliarder kroner
 • Totalt investert: 27 milliarder kroner sammen med partnere

 

Fond og matching

Investinor kan:

 • Gjøre direkte investeringer i selskaper
 • Investere i såkorn- og venturefond.
 • Matcheinvestere sammen med private investorer i såkorn- og venturefaseselskap
 • Gjøre presåkorninvesteringer i fond eller via matching
 • Investinor forvalter statens interesser i såkornfond- og presåkornordningen
Jo flere vi får inn i tidligfasen, desto flere går igjennom.