Trondheim | Norges teknologihovedstad | 17. Kosmorama 1 – Korona 0
1364
page-template-default,page,page-id-1364,ajax_updown_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-theme-ver-14.4,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive
God tradisjon. Kosmorama – Trondheim Internasjonale Filmfestival arrangeres fra 7. til 13. mars, og er den 19. i rekken. Festivalsjef Silje Engeness kan blant annet by på åpningsfilmen Alle hater Johan, filmet i Trøndelag.

Kosmorama 1 – Korona 0

Det blir eksplosive einstøinger på Frøya og norsk roadmovie fra 1920 med fullt symfoniorkester når Kosmorama endelig ruller ut den røde løperen igjen.
TEKST OG FOTO Jan-Are Hansen

La oss først spole kjapt tilbake til 8. mars 2020: Kosmorama har nettopp avsluttet årets festival med rekordoppslutning. Planleggingen av neste utgave har allerede så smått begynt. Fire dager senere slår koronaviruset inn med massiv kraft og verden stenges ned. Kulturarrangører over hele Norge har ingen anelse om hvilken brutal virkelighet som kommer til å prege hverdagen deres de neste årene.

– Det har vært nedturer og oppturer. For å si det mildt, sier festivalsjef Silje Engeness noen uker før Kosmorama – Trondheim internasjonale filmfestival starter 7. mars.

 

Turbulent

1. februar lempet regjeringen kraftig på koronarestriksjonene i Norge. For kulturnæringene innebærer det at svært inngripende krav om avstand, kvelende begrensninger på antall tilskuere og knotete forordninger om inndeling i kohorter, i all hovedsak er opphevet.

– Det er lov å håpe at dette holder seg?

– Ja! Å planlegge kultur har vært temmelig frustrerende de to siste årene. Det har vært åpning og nedstenging om hverandre. Man vet aldri hva som kommer rundt neste sving, understreker Engeness.

Kosmorama 2021 ble en ren digital affære. Høsten samme år var det gjenåpningsfest og bare fryd og gammen. I november var moroa over igjen.

– Vi har hele tiden jobbet med utgangspunkt i at årets utgave skulle arrangeres fysisk. Men usikkerheten har ligget i bakhodet, sier Engeness, som mener Kosmorama likevel har vært heldige.

– Vi har har hatt gode samarbeidspartnere som blant annet SpareBank1 SMN, Trondheim kommune og NTNU i ryggen gjennom hele perioden.

Kosmorama 2022 har et budsjett på åtte millioner kroner.

– Jeg mener vi får til mye for relativt små ressurser, legger hun til.

 

Å holde stimen oppe

En av koronautfordringene til Engeness og staben har vært å opprettholde bevisstheten rundt filmfestivalen hos publikum.

– Både 2019 og 2020 var rekordutgaver av Kosmorama. Vi hadde om lag 33.000 besøkende på hver av disse. Det har vært viktig å ta med den positive energien det ga oss, fastslår hun.

Kosmorama har ikke ligget på latsiden under pandemien.

– Både drive-in og utekino har fenget veldig, sier Engeness og trekker spesielt fram utendørspremieren av den norske nyinnspillingen av Tre nøtter til Askepott i Borggården i november. Det var et samarbeid med med Nidaros Domkirkes Restaureringsarbeider, SpareBank 1 SMN, Midtbyen Management og Nordisk Film.

– En magisk visning under stjernehimmelen. Billettene ble utsolgt på under en time.

– I tosifret minusgrader?

– Det var sprengkaldt, men folk hadde tatt oppfordringen til å kle seg etter været og møtte opp med soveposer og pledd. Et gjennombrudd for konseptet utekino i Trondheim, mener Engeness.

 

Kulinarisk crossover

Kosmorama har gjennom flere år arbeidet med programserien Kulinarisk Kino der film kombineres med matopplevelser. Da restriksjonene lettet i høst gjennomførte festivalen flere prosjekter sammen med blant andre Britannia og Alma’s. Under årets festival blir det fokus på Japan med sakesmaking på Britannia og ramen på Lilleby i samarbeid med Edoramen og Heidi Bjerkan.

– Kulinarisk kino er populært?

– Absolutt. Vi håper å kunne utvikle denne delen av programmet enda mer i fremtiden. Det er naturlig med tanke på Trøndelags satsing på å være Norges fremste matregion.

 

Bredt program

Åpningsfilm i 2022 er Alle hater Johan som i hovedsak er spilt inn på Titran på Frøya. Dokumentaren Trondheimsreisen som innledet festivalen i 2018, ble utviklet og produsert av Spætt Film med base i Midtbyen. Åpningsfilmen i 2015 var Kvinner i for store herreskjorter regissert av Yngvild Sve Flikke fra Trondheim.

– Er det en rød tråd her?

– Ja, det kan man nok si. I tillegg til å være en internasjonal filmfestival, så er Kosmorama opptatt av lokalt og regionalt innhold. Åpningsfilmen Alle hater Johan er et prosjekt vi har fulgt helt siden idéstadiet, sier Engeness.

Hun trekker også fram filmkonserten Norge vårt Norge i toner og billeder fra 1929 i Olavshallen torsdag 10. mars.

– Musikken er nyskrevet av Trygve Brøske og blir framført av Trondheim Symfoniorkester, et folkemusikkensemble og gjestende solister. Produsent Dag Hoel har i samarbeid med Nasjonalbiblioteket fått restaurert de gamle filmrullene.

– Dette er en nyskapning?

– Definitivt, men i god, gammeldags filmtradisjon. Før lydfilmen kom var det jo vanlig med levende musikk til filmopplevelsen. Men det var nok de færreste kinoer som hadde råd til et fullt symfoniorkester på 1920-tallet. Nå får publikum oppleve levende bilder som har vært ukjent for norsk offentlighet i 90 år. Jeg kaller det en roadmovie gjennom landet vårt slik det en gang var, sier festivalsjefen.

 

Sultent publikum

En koronakronglete ferd mot festivalstart den 7. mars til tross – Kosmoramastaben er klar.

– Jeg tror folk er skikkelig sultne på de gode filmopplevelsene etter to år med nedstenginger og isolasjon, avslutter Silje Engeness.

Fullstendig program: kosmorama.no

Endelig klar for Kosmorama. – Vi har hele tiden jobbet med utgangspunkt i at årets filmfestival skulle arrangeres fysisk. Men usikkerheten har ligget i bakhodet, innrømmer Silje Engeness før hun skal åpne Kosmorama 2022. Festivalsjefen håper og tror publikum er sultne på de gode filmopplevelsene igjen. Foto: Jan-Are Hansen